מה גרם לי לחטוף תביעה באחד העסקים שהקמתי לפני כמה שנים, ומה כדאי לדעת כדי להיזהר מזה?

באחד העסקים שהקמתי בעבר השקעתי מאוד בבחירת השם והמותג – המון התלבטויות והתייעצויות, סקרי שוק, תשלום ליועץ שיווק ולמעצבת מומחית ועוד ועוד. בסוף עיצבתי את הלוגו, רכשתי דומיין חדש, השקתי את העסק והתחלתי לעבוד... אבל אז, כשכבר חשבתי שסיימתי את התהליך בהצלחה, ואחרי שהשקעתי עשרות אלפי שקלים בתהליך, ביום בהיר אחד קיבלתי מייל שהכניס אותי לסחרור משפטי ארוך. מתברר שעסק אחר טען שהשתמשתי בשם שלו, והחליט לתבוע אותי על הפרת סימן המסחר הרשום שלו והפרת זכויות יוצרים. 
חשבתי על הנושא מראש ואפילו התייעצתי עם מישהו שעסק בתחום, אך כנראה שהוא לא היה מספיק מומחה ואכן הייתה שם בעיה של הפרת הזכויות של אותו עסק.
 
למרות כל המחשבה וההשקעה לא באמת הבנתי עד הסוף את חוקי המשחק של 
קניין רוחני הסיפור גרר אותי לתקופה לא פשוטה של כאבי ראש והתרוצצויות בין עורכי דין ויועצים משפטיים כדי ללמוד את התחום ולהבין איך להתמודד איתו. נחשפתי לעולם המשפטי של הקניין הרוחני, סימני מסחר, זכויות היוצרים וכדומה. 
זה תחום שיכול להשפיע עלינו מאוד ואף על פי כן רוב בעלי העסקים לא מודעים בכלל לסכנות שלו וחושבים שהוא שייך למגרש של 'העסקים הגדולים', אבל, דווקא אצל עסקים קטנים ובינוניים - החלטות תמימות יכולות לגרור הפסדים כספיים וכאבי ראש גדולים. 
אם אתם לא יודעים איך להגן על המותג והמוצרים שלכם, ואם לא בדקתם אם אתם מפרים זכויות של אחרים, זה עלול לעלות לכם ביוקר, הרבה יותר ממה שאתם חושבים.

5 דברים שכדאי לדעת
כדי שלא תמצאו את עצמכם במצב כזה, הנה כמה טיפים פשוטים אבל חשובים, שכל בעל עסק צריך להכיר:

1. שם העסק שלכם הוא נכס – השקיעו בו כמו שצריך .בדקתם פעם אם שם העסק שלכם מפר זכויות של עסק אחר? עסקים רבים פותחים עסק בתמימות ומגלים לאחר זמן שהם בחרו שם דומה או אפילו זהה לעסק אחר, והם עלולים להיות חשופים לתביעה משמעותית אפילו בלי הוכחת נזק! 
מה עושים? הכי טוב זה לרוץ לעשות בדיקה אם השם של העסק שלכם מפר זכויות של מישהו אחר ואם כן לנסות להסדיר את זה (את הבדיקה וההסדרה עושים מול עורך דין בתחום). 

ומהצד השני, אם הקהל כבר מכיר אתכם לפי שם העסק, תשקלו ברצינות להגן עליו ועל הלוגו עם סימן מסחר רשום. זה מונע מהמתחרים להשתמש בשמות דומים שיגרמו לבלבול אצל הלקוחות. תחשבו איך הייתם מרגישים אם מתחרה היה פותח מחר עסק בשם כמעט זהה לשלכם... עצה שלי לרוב העסקים - תרשמו סימן מסחרי על שם העסק מראש, זה לא דבר יקר ומקנה לכם הגנה ללא הגבלת זמן.

2. רעיון טוב לא שווה כלום – עד שלא מגנים עליו. בעלי עסקים נוטים לחשוב שאם יש להם רעיון גאוני הם "מוגנים". האמת היא, שרעיון בפני עצמו לא מוגן בזכויות יוצרים. רק כשאתם הופכים אותו למשהו מוחשי, כמו מסמך, עיצוב או תוכנית מסודרת – אז יש לכם על מה לדבר. וגם אז הוא לא מוגן באופן אוטומטי, אתם צריכים להגן עליו.

 3. עשו חיפוש מקדיםמתכננים להוציא מוצר חדש? שנייה לפני שאתם משקיעים אלפי שקלים בפיתוח – בדקו שאין מוצר דומה שכבר קיים בשוק. תופתעו לגלות כמה מקרים מבאסים היו נמנעים אם רק היו עושים חיפוש קטן בגוגל ובמאגרים מתאימים. גם כאן, הכי טוב לעשות את הבירור עם עורך דין.

4. אל תשכחו להגן על העיצוב שלכם. אם יצרתם מוצר עם עיצוב מיוחד, כמו בקבוק ייחודי או עטיפה בולטת, חשוב שתדעו להגן עליו באמצעות בקשה לרישום עיצוב. זה מה שמונע מאחרים להעתיק את המראה הייחודי שלכם ולמכור מוצרים זהים. ובלי ההגנה הזו? מישהו יכול להעתיק מחר את העיצוב שלכם ולמכור מוצר שנראה בדיוק כמו שלכם, ולכם לא תהיה שום דרך חוקית לעצור אותו. מדובר על הגנה זולה אך אפקטיבית. 

5. עוסקים ביבוא? הזהרו לא להסתבך. אם אתם מביאים סחורה מחו"ל, כדאי לוודא שהמוצרים שאתם מייבאים לא מפרים זכויות יוצרים, סימני מסחר או מבצעים הטעיית לקוחות של יצרנים אחרים. לא פעם סוחרים קיבלו עיכובים לא נעימים במכס, או אפילו השמדת סחורה, כשגילו שמישהו אחר רשם פטנט או סימן מסחר על מוצר דומה.


מה תכל'ס? 

גילוי נאות – אני לא מומחה בתחום, אבל כיועץ עסקי חשוב לי להעלות אצלכם את המודעות לנושא, כדי שתגנו על הזכויות שלכם על פי חוק ולא תפרו זכויות של אחרים. חבל על עוגמת הנפש ועל ההפסד הכספי שעלול להיות במקרים כאלו. לכן חשוב לי להגיד, כמו בכל מייל ובמיוחד במייל הזה – אל תראו בדברים ייעוץ אישי או משפטי מוסמך, אלא המלצות כלליות בלבד (נכון זה משפט מעצבן?).

כדי ליישם את הדברים כאן או אפילו לעשות בדיקה מה מצבכם והאם אתם מפרים זכויות של מישהו אחר בטעות, ממליץ לכם לפנות לעו"ד שמתמחה בנושא. מכירים עורך דין בתחום? נהדר. דברו איתו עוד היום, זו דוגמא מעולה לנושא חשוב אבל לא מספיק דחוף שעלול להידחק הצידה ולהישכח. 

מחפשים המלצה לאיש מקצוע? אני נעזר בשירותיו של עו"ד יניב קהת, וגם את ההמלצות כאן עיבדתי מתוך מדריך מפורט יותר שהוא כתב (על אחריותי בלבד כמובן...). שלחו לי מייל חוזר ואפנה אתכם אליו, הוא כבר יצור איתכם קשר ויטפל בכם במסירות. 

שבוע מצוין!

אפרים

הערות
* כתובת הדואר האלקטרוני לא תוצג באתר.